Biograd Boat Show

Priopćenje za medije: 25. 10. 2020., Biograd na Moru, Hrvatska

22. Biograd Boat Show

Marina Kornati, Biograd na Moru, Hrvatska. U organizaciji: Ilirija d.d., Biograd na Moru. Datum: 21. - 25. 10. 2020.

Video link 3. dan: youtu.be/CB3M0Kj9Eks
Video link 2. dan: youtu.be/SRptWbQS9EA
Video link 1. dan: youtu.be/BeMtVvCMahk
Link za fotografije: www.dropbox.com/sh/hs8yq6ly0eeb0vi/AABc4RRAuS6O5EsR4090UQpEa
Link za fotografije 2. dan: www.dropbox.com/sh/oloy6mzjskgimgt/AADw8tamEVsJi0iM34nEqvSma
Link za fotografije 1. dan: www.dropbox.com/sh/7b4itwpl6d0ryx5/AABbcGDI-rrK_8MNGgi7itU1a
Link za BBS 2020 katalog: www.bbs.com.hr/hr/bbs-katalog

Biograd na Moru - U nedjelju je, uz prelijepo vrijeme, koje je izmamilo mnogobrojne posjetitelje, nakon pet dana održavanja, uspješno završen 22. Biograd Boat Show, kao najveći nautički sajam u Srednjoj Europi i jedan od svega tri održana u ovoj specifičnoj godini.

Izlagači, njih preko 250, svi članovi udruženja HGK-a vezanih uz nautiku, 60-tak vlasnika, operatora i agenata charter plovila, kao i svi zainteresirani za poslovne kontakte, kojih je putem B2B platforme održano preko 300, i mnogobrojni posjetitelji, među kojima iznenađujuće veliki broj stranaca izražavaju zadovoljstvo poslovnim, ali i općim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama koje su pratile organizaciju sajma.

Produljenje sajma za jedan dan omogućilo je svima zainteresiranima da ostvare željene kontakte uz izbjegavanje gužvi, održavanje socijalne distance i poštivanje epidemioloških mjera koje su pažljivo pripremljene. Prelijepo vrijeme tijekom srijede, četvrtka i petka dovelo je mnogobrojne posjetitelje na obilazak sajma, a u tradicionalno najposjećeniju subotu, kiša je smanjila posjetu čime su se gužve izbjegnute, a povratak sunčanog vremena u nedjelju omogućio je lijep oproštaj od sajma.

Prethodno ublažavanje mjera ograničenja putovanja u Hrvatsku odnosno Zadarsku županiju od strane Njemačke, Austrije i Slovenije razlog je da su posjetitelji mogli uživati ​​u značajnom broju izloženih plovila veće duljine, do 20-tak metara. Ljubitelji brodova uživali su u hrvatskoj premijeri jer je luksuzni brend Fairline imao premijeru svoje motorne jahte "Targa 45 GT", talijanski brend Absolute najnovijeg modela "Absolute 47 Fly". Premijerne izložbe imali su i: katamarani Excess 12 i ELBA 45, te luksuzne jedrilice First 53 Yacht, Terra Nauta 28, Merry Fisher 795 Serie 2, Saxdor 200 Sport i Rand Mana 23.

Biograd B2B i 2. Croatia Charter Expo

Kroz Biograd B2B platformu za poslovno umrežavanje nautičkog sektora uz fizičke kontakte ove godine nautičkim tvrtkama omogućeno je sudjelovanje na daljinu i zakazivanje sastanaka s biogradskim B2B članovima putem Zoom video razgovora. To je razlogom rekordnih preko 300 održanih kontakata.

Svjetski čuvenim hrvatskim charterašima kroz dvodnevni 2. Croatia Charter Expo osim u hali B omogućeni su kontakti na plovilima na za njih posebno određenom gatu. Uz prijavljene sudionike iz charter kompanija koje upravljaju sa 1.600 charter plovila, pristigli agenti i vlasnici 30-tak drugih charter tvrtki, koje su ih kontaktirale i ugovarale poslove za iduću, makar neizvjesnu, godinu, umrežili su veliku većinu od gotovo 5.000 plovila s koliko raspolaže hrvatski čarter. Vrijedi istaći da su se domaćim nautičarima, charterašima i tvrtkama u fizičkim i virtualnim kontaktima pridružile i kompanije iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.

4. Dani Hrvatske nautike HGK

Tijekom sajma Hrvatska gospodarska komora održala je svoje 4. Dane hrvatske nautike uz održane sjednice udruženja marina, male brodogradnje, pružatelja usluga na plovilima - charter, turističkih brodara, te Zajednice ronilačkog turizma, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma. Poslovni dionici hrvatske nautike imali su priliku susresti se s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatske turističke zajednice te iznijeti svoje rezultate, ali i brige kao i zahtjeve za potporom Vlade. Na sjednici Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter HGK, Paško Klisović, predsjednik udruženja, iznio je podatak o ostvarenju 50 posto lanjskog dosadašnjeg prometa, ali padu od 65% u prihodima jer je gro poslova dogovaran kroz povoljnije last minute cijene, a očekuju daljnji pad u nadolazećem vremenu. Stoga su zatražili potporu Vlade, a kao problem istakli plaćanje vezova u marinama. Zatraženo je djelomično ili potpuno oslobađanje marina od koncesijskih naknada, kako bi se dio te potpore prelio i na charteraše o čemu su uz potpredsjednika HGK-a Dragana Kovačevića govorili i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljujući da se o novim mjerama dogovara. Sean Lisjak ponovno izabran za predsjednika Udruženja marina HGK, a iznio je isti zahtjev kao nuždu marinama za pripremu sezone, ali i pomoć charterašima, te standardni zahtjev marina za smanjenje PDV-a. Inače dionici iz svih segmenata nautike iznijeli su mišljenje kako nam ova godina, i naprasan prekid njihova posla koncem kolovoza zbog "opuštanja" i širenja epidemije, predstavlja pouku za buduću. Procjene im govore o najmanje 150 milijuna eura gubitaka uslijed toga, a bez krivnje nautičara koji su epidemiološki bili i ostaju najsigurniji i gostima najpoželjniji.

Kontinuitet i sigurnost

Kako je na otvaranju sajma i naglasio Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije d.d. domaćina i organizatora sajma, kontinuitet održavanja sajma i sigurnost, ona zdravstvena, i izlagača, posjetitelja i zaposlenika, bila su dva ključna naizgled suprostavljena pola u planiranju organizacije ovog sajma. Izniman interes poslovnih dionika, uz "hrabrost" Ilirije kao organizatora, razlozi su da je sajam uspješno nastavio kontinuitet održavanja. Poštivanje epidemioloških mjera i naputaka javno zdravstvenih službi i ekipiranost organizatora, uz činjenicu da je riječ o sajmu na otvorenom, razlogom su udovoljavanja kriteriju zdravstvene sigurnosti, dok se prelijepo vrijeme može pripisati onoj "hrabre prati sreća". Uz sve mjere predostrožnosti i pojačane službe, potvrda svekolike brige je i to što je zadarski Zavod za javno zdravstvo stranim posjetiteljima, jer nekima su se od dolaska na sajam do povratka izmijenili uvjeti, dogovorno s Ilirijom omogućio neposredno uz sajam testiranje na Corona virus, zbog nekima neophodnih potvrda.

Svojevrstan "homage" hrvatskoj nautici

Bio je ovogodišnji Biograd Boat Show i svojevrstan "homage", odnosno iskaz zahvale i poštovanja spram hrvatske nautike kako od strane organizatora tako i predstavnika Ministarstva turizma i sporta odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kako je otvarajući sajam kazao Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta:

- Pažljivo i hrabro Vlada i državne institucije gradile su zajedno s vama iz realnog sektora imidž Hrvatske kao sigurne destinacije, i planirajući prvi u Europi u doba „lockdowna“ otvaranje turizmu, a nautički turizam bio je od početka naš adut i konkurentska prednost. Hvala vam jer vi ste to odradili. Nautički turizam kao naš najelitniji proizvod bit će naš adut i u idućoj turističkoj godini.

Biograd na Moru, kao kolijevka hrvatske nautike, i Ilirija kao tvrtka koja je pred 44 godine prva u zemlji planski izgradila marinu i nabavila 30 charter plovila, kao rodonačelnik ove djelatnosti, bili su prava adresa za takav susret, kojim će se sigurno doprinijeti temeljnoj misli koju je uime organizatora istaknuo direktor Ilirije Ražnjević:

- Vjerujem da će program Biograd Boat Showa ubrzati umrežavanje, razmjenu informacija i povezivanje poslovnih nositelja te time olakšati pripremu složene poslovne 2021. godine.
Ilirija d.d.

Za dodatne informacije kontaktirajte:
Ilirija dd
Tina Ujevića 7
23210 Biograd

Jasmina Kulaš Stojanov, voditelj Ureda uprave, korporativne komunikacije i odnosi s javnošću
Tel: +385 (0) 23 383 165

Damir Maričić, odnosi s medijima Biograd Boat Show