Biograd Boat Show

Priopćenje za medije: 25. 10. 2023., Biograd na Moru, Hrvatska

25. Biograd Boat Show

Marina Kornati, Biograd na Moru, Hrvatska. U organizaciji: Ilirija d.d., Biograd na Moru. Datum: 25. - 29. 10. 2023.

Organizira: Ilirija d.d. Biograd, lider u hotelijerstvu, kampingu i nautičkom turizmu

 

U Marini Kornati Ilirije d.d. Biograd na Moru otvoren 25. Biograd Boat Show

 

BIOGRAD NA MORU - U Marini Kornati, u organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d., otvoren je jubilarni 25. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show, najveći nautički sajam u Srednjoj Europi i najveći nautički sajam u Hrvatskoj, a ujedno i ponosni zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova (IFBSO) koja okuplja 36 istaknutih svjetskih nautičkih sajmova.

Tvrtka Ilirija d.d., organizator i domaćin sajma, ima bogatu 66-godišnju povijest i duboko ukorijenjenu strast prema nautici koja traje preko 46 godina. Ilirija d.d. pionir je razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj koja je prije 46 godina izgradila prvu ciljanu i namjensku luku nautičkog turizma u Hrvatskoj, a s tim oformila i prvu vlastitu čarter flotu od 40 Elanovih brodova. Time je i Biograd uzdigla u kolijevku nautičkog turizma u zemlji, te je i danas zahvaljujući predanosti i razvoju Ilirije treća najposjećenija nautička luka na hrvatskom Jadranu.

Biograd Boat Show, koji preko dva i pol desetljeća organizira Ilirija d.d., nosi više od titule nautičkog sajma. To je mjesto susreta eminentnih proizvođača i trgovaca, zaljubljenika u plovidbu i strukovnih organizacija, s izložbom brodova u moru te štandovima izlagača na gatovima na prostoru treće najveće marine u Hrvatskoj.

Na 25. Biograd Boat Showu oboreni su svi rekordi sudjelovanjem preko 400 izlagača, izlaganjem oko 400 plovila duljine do 24 metra  i predstavljanjem više od 40 premijernih plovila.

Biograd Boat Show je u nazočnosti predsjednika uprave Ilirije d.d. Gorana Ražnjevića, organizatora i domaćina sajma, svečano otvorio g. Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz pozdravne govore g. Tončija Glavine, državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta, g. Dragana Kovačevića, potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za turizam i poljoprivredu, g. Božidara Longina, župana Zadarske županije te g. Milana Šangulina, direktora nautičkog sajma Biograd Boat Show. Na svečanosti otvorenja nazočila je uime Grada Biograda na Moru gđa. Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća Biograda na Moru, uime Hrvatske turističke zajednice g. Saša Popovac, voditelj Odjela za istraživanje tržišta i analitiku, i g. Richard Rodgers, veleposlanik Australije u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik uprave domaćina i organizatora sajma Ilirije d.d. Goran Ražnjević istaknuo je: 

„Ponosni smo što ove godine obilježavamo jubilarno 25. izdanje Biograd Boat Show, odnosno dvadeset i pet godina njegova postojanja i kontinuiranog održavanja, što je posebno značajan uspjeh nastao kao rezultat profiliranja sajma na domaćem i međunarodnom nautičkom tržištu.

U ovih dvadeset i pet godina Biograd Boat Show evoluirao je iz malog regionalnog nautičkog događaja u jedan od 36 vodećih nautičkih sajmova u svijetu, najveći srednjoeuropski i hrvatski nautički sajam, ali istovremeno i u iznimno važnu gospodarsko-turističku manifestaciju čiji poslovni karakter i značaj iz godine u godinu raste. Biograd Boat Show na prvo mjesto stavlja potrebe nautičke industrije i nautičkog turizma i pridonosi njihovoj afirmaciji, potiče njihovu inovativnost, te unaprjeđuje i povezuje cijelu nautičku industriju i turizam. Danas je Biograd Boat Show sinonim za kontinuitet poslovanja, kvalitetu usluge i sadržaja, inovativnost u sadržajima i uslugama i prepoznavanje potreba nautičke industrije, što mu je omogućilo da postane i prvorazredan gospodarski događaj.

Biograd Boat Show zasigurno danas ne bi bio jedan od vodećih nautičkih sajmova bez znanja i iskustva poslovnog sustava ILIRIJE, posebno u nautici, potom njene infrastrukture i komplementarne ponude. ILIRIJA je prije 46 godina započela izgradnju prve ciljane i namjenske luke nautičkog turizma, danas Hotelska luka Kornati iz koje je započeo razvoj hrvatskog nautičkog turizma. Iste je godine ILIRIJA osnovala prvu vlastitu čarter flotu od 40 Elanovih plovila, čime je postavila i temelje razvoja čarter nautičkog turizma u Hrvatskoj. Prepoznavši daljnji potencijal nautičkog turizma na ukupan turistički i gospodarski razvoj naše destinacije, a s ciljem stvaranja cjelogodišnje poslovne aktivnosti, ILIRIJA je prije dvadeset i pet godina pokrenula i nautički sajam Biograd Boat Show. 

Zahvaljujući povjerenju brojnih izlagača, kojih je od njegovih prvih početaka pa do danas izlagalo preko 7.200, s izloženih 6.250 plovila, s oko 500 premijera plovila što svjetskih, europskih i hrvatskih i s preko 270.000 posjetitelja, Biograd Boat Show postao je središnja nautička destinacija u nacionalnim i regionalnim okvirima.“

Biograd Boat Show je i ove godine u znaku „4 sajma u jednom“ – izlagački, kongresni, čarter i business to business odnosno: Biograd Boat Show – izlagačkog sajma, 7. Dana hrvatske nautike – kongresnog sajma, 5. Croatia Charter Expoa – čarter sajma i Biograd B2B-a – poslovnog sajma.

Na izložbenom dijelu sajma predstavlja se preko 400 izlagača iz zemlje i svijeta. Ljubitelji brodova, mogu uživati u više od 40 premijera plovila koje izlaže 30 tvrtki. Među najistaknutijim premijerama je Aquitalia 78, 24-metarska jahta koja je nedavno imala svjetski debi na Cannes Yachting Festivalu i  koja je osvojila World Yacht Trophy u kategoriji “Revelation of the Year”. Talijanski Frattin Group će predstaviti svoju 18-metarsku jahtu EVO R+, a vrhunac luksuza i elegancije posjetiteljima 25. Biograda Boat Showa će potvrditi i motorna jahta Prestige X60 koju predstavlja Euromarine. Ponudu luksuznih katamarana zaokružili su Aura 51 koju prvi puta hrvatskoj javnosti predstavlja Ultra Sailing te Lagoon 51 u režiji Nautike Centar Nava. Za istaknuti je i premijeru plovila Pelagosa 33, pristiglog iz hrvatskog brodogradilišta kojim je hrvatska tvrtka Boat Lab ostvarila svoju težnju da ponudi tržištu proizvod kakvog nema u 10 metara kroz potpuni suverenitet na moru. 

S ekološkim i inovativnim proizvodima na biogradskom nautičkom sajmu predstavit će Josip i Monika Šincek koji su razvili međunarodno nagrađivanu tehnologiju koja nereciklabilnu plastiku pretvara u građevinske materijale za inovativne proizvode poput njihovih plutajućih pontona. Tehnologija IZOXECO osvojila je 12 međunarodnih nagrada za inovaciju uključujući najveći sajam inovacije iENA u Nürnbergu gdje su osvojili nagradu Leonardo de Vinci za inovacije koja se dodjeljuje svakih 12 godina, a prva je u kategoriji zaštite okoliša!

U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora organizira 7. HGK Dane hrvatske nautike, kroz kongresni program od 25. do 27. listopada, a već prvog dana organizirana je panel  rasprava s temom: HGK Perspektiva nautičkog turizma u Hrvatskoj. Zakonodavstvo, promocija, kvaliteta i održivost, uz istaknute sudionike. U nastavku 7. HGK Dana hrvatske nautike održat će se sjednice svih nautičkih udruženja HGK-a, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma: udruženja marina, male brodogradnje te pružatelja usluga na čarter plovilima.

Paralelno sa sajmom nautike, Biograd B2B nautička poslovna platforma omogućuje poslovnim posjetiteljima da se registriraju u Biograd B2B poslovni imenik te unaprijed zakažu sastanke s tvrtkama od interesa i prisustvuju networking događajima. 

Poznato je da Hrvatska ima daleko najveću čarter flotu na svijetu s više od 4500 jahti, a središnje mjesto okupljanja čarter industrije je Croatia Charter Expo, B2B događaj koji se održava od 25. do 26. listopada tijekom biogradskog sajma nautike. Za nautičare zainteresirane za dobro održavane rabljene jedrilice bit će dostupne informacije o stotinama starijih modela jedrilica koje su oslobođene ugovora o najmu. To je i najbolje vrijeme za dobar posao.

Kao svake godine napravljene su izmjene u izgledu sajma pa je dodano više od 50 novih plovila u moru i više od 30 na kopnu, čime se ukupan broj povećao na oko 400 plovila do 24 metra. Dodana je 5. hala E u sjevernoj marini, kao i plutajući izložbeni štandovi na pontonskom mostu koji povezuju marinu Kornati sjever s marinom Kornati zapad.

Poboljšan je i legendarni zabavni program. Na licu mjesta bit će sedam nastupa uživo i brojna večernja događanja. U petak navečer Giuliano & Diktatori nastupit će u hali B nakon čega će uslijediti “Saxy” afterparty, dok subotnji program počinje ispred hale B spektakularnim Orionovim vatrometom, a potom slijedi koncert TBF-a (The Beat Fleet) i poseban afterparty.

Znanje, iskustvo i cjelokupna infrastruktura tvrtke Ilirije d.d., organizatora i domaćina sajma, uz podršku nacionalnih i županijskih struktura i Grada Biograda na Moru, te partnerska suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom turističkom zajednicom, omogućila je da Biograd Boat Show izraste u događaj od iznimnog značaja za nautičku industriju i nautički turizam, kao najkonkurentniji i najkvalitetniji vid hrvatske turističke ponude.

Kontakt

Damir Maričić
Odnosi s javnošću Biograd Boat Show
e-mail: damirm@ilirijabiograd.com
Tel: +385 (0) 23 386 147