Biograd Boat Show
DOBRODOŠLI NA
23. BIOGRAD BOAT SHOW 20. - 24.10.2021.
Najveći hrvatski i srednjoeuropski sajam na moru
Biograd Boat Show

USPJEŠNO ZAVRŠEN 22. BIOGRAD BOAT SHOW

Uz sve epidemiološke mjere, velik interes poslovnih dionika i posjetitelja 

Marina Kornati, Biograd na Moru, Hrvatska
U organizaciji: Ilirija d.d., Biograd na Moru

21.10. - 25.10. 2020. 

Video link 3. dan
Video link 2. dan
Video link 1. dan
Link za fotografije
Link za fotografije 2. dan
Link za fotografije 1. dan
Link za BBS 2020 katalog 

Biograd na Moru - U nedjelju je, uz prelijepo vrijeme, koje je izmamilo mnogobrojne posjetitelje, nakon pet dana održavanja, uspješno završen 22. Biograd Boat Show, kao najveći nautički sajam u Srednjoj Europi i jedan od svega tri održana u ovoj specifičnoj godini.

Izlagači, njih preko 250, svi članovi udruženja HGK-a vezanih uz nautiku, 60-tak vlasnika, operatora i agenata charter plovila, kao i svi zainteresirani za poslovne kontakte, kojih je putem B2B platforme održano preko 300, i mnogobrojni posjetitelji, među kojima iznenađujuće veliki broj stranaca izražavaju zadovoljstvo poslovnim, ali i općim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama koje su pratile organizaciju sajma.

Produljenje sajma za jedan dan omogućilo je svima zainteresiranima da ostvare željene kontakte uz izbjegavanje gužvi, održavanje socijalne distance i poštivanje epidemioloških mjera koje su pažljivo pripremljene. Prelijepo vrijeme tijekom srijede, četvrtka i petka dovelo je mnogobrojne posjetitelje na obilazak sajma, a u tradicionalno najposjećeniju subotu, kiša je smanjila posjetu čime su gužve izbjegnute, a povratak sunčanog vremena u nedjelju omogućio je lijep oproštaj od sajma.

Prethodno ublažavanje mjera ograničenja putovanja u Hrvatsku odnosno Zadarsku županiju od strane Njemačke, Austrije i Slovenije razlog je da su posjetitelji mogli uživati ​​u značajnom broju izloženih plovila veće duljine, do 20-tak metara. Ljubitelji brodova uživali su u hrvatskoj premijeri jer je luksuzni brend Fairline imao premijeru svoje motorne jahte "Targa 45 GT", talijanski brend Absolute najnovijeg modela "Absolute 47 Fly". Premijerne izložbe imali su i: katamarani Excess 12 i ELBA 45, te luksuzne jedrilice First 53 Yacht, Terra Nauta 28, Merry Fisher 795 Serie 2, Saxdor 200 Sport i Rand Mana 23.

Biograd B2B i 2. Croatia Charter Expo

Kroz Biograd B2B platformu za poslovno umrežavanje nautičkog sektora uz fizičke kontakte ove godine nautičkim tvrtkama omogućeno je sudjelovanje na daljinu i zakazivanje sastanaka s biogradskim B2B članovima putem Zoom video razgovora. To je razlogom rekordnih preko 300 održanih kontakata.

Svjetski čuvenim hrvatskim charterašima kroz dvodnevni 2. Croatia Charter Expo osim u hali B omogućeni su kontakti na plovilima na za njih posebno određenom gatu. Uz prijavljene sudionike iz charter kompanija koje upravljaju sa 1.600 charter plovila, pristigli agenti i vlasnici 30-tak drugih charter tvrtki, koje su ih kontaktirale i ugovarale poslove za iduću, makar neizvjesnu, godinu, umrežili su veliku većinu od gotovo 5.000 plovila s koliko raspolaže hrvatski čarter. Vrijedi istaći da su se domaćim nautičarima, charterašima i tvrtkama u fizičkim i virtualnim kontaktima pridružile i kompanije iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.

4. Dani Hrvatske nautike HGK

Tijekom sajma Hrvatska gospodarska komora održala je svoje 4. Dane hrvatske nautike uz održane sjednice udruženja marina, male brodogradnje, pružatelja usluga na plovilima - charter, turističkih brodara, te Zajednice ronilačkog turizma, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma. Poslovni dionici hrvatske nautike imali su priliku susresti se s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatske turističke zajednice te iznijeti svoje rezultate, ali i brige kao i zahtjeve za potporom Vlade. Na sjednici Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter HGK, Paško Klisović, predsjednik udruženja, iznio je podatak o ostvarenju 50 posto lanjskog dosadašnjeg prometa, ali padu od 65% u prihodima jer je gro poslova dogovaran kroz povoljnije last minute cijene, a očekuju daljnji pad u nadolazećem vremenu. Stoga su zatražili potporu Vlade, a kao problem istakli plaćanje vezova u marinama. Zatraženo je djelomično ili potpuno oslobađanje marina od koncesijskih naknada, kako bi se dio te potpore prelio i na charteraše o čemu su uz potpredsjednika HGK-a Dragana Kovačevića govorili i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljujući da se o novim mjerama dogovara. Sean Lisjak ponovno izabran za predsjednika Udruženja marina HGK, a iznio je isti zahtjev kao nuždu marinama za pripremu sezone, ali i pomoć charterašima, te standardni zahtjev marina za smanjenje PDV-a. Inače dionici iz svih segmenata nautike iznijeli su mišljenje kako nam ova godina, i naprasan prekid njihova posla koncem kolovoza zbog "opuštanja" i širenja epidemije, predstavlja pouku za buduću. Procjene im govore o najmanje 150 milijuna eura gubitaka uslijed toga, a bez krivnje nautičara koji su epidemiološki bili i ostaju najsigurniji i gostima najpoželjniji.

Kontinuitet i sigurnost

Kako je na otvaranju sajma i naglasio Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije d.d. domaćina i organizatora sajma, kontinuitet održavanja sajma i sigurnost, ona zdravstvena, i izlagača, posjetitelja i zaposlenika, bila su dva ključna naizgled suprostavljena pola u planiranju organizacije ovog sajma. Izniman interes poslovnih dionika, uz "hrabrost" Ilirije kao organizatora, razlozi su da je sajam uspješno nastavio kontinuitet održavanja. Poštivanje epidemioloških mjera i naputaka javno zdravstvenih službi i ekipiranost organizatora, uz činjenicu da je riječ o sajmu na otvorenom, razlogom su udovoljavanja kriteriju zdravstvene sigurnosti, dok se prelijepo vrijeme može pripisati onoj "hrabre prati sreća". Uz sve mjere predostrožnosti i pojačane službe, potvrda svekolike brige je i to što je zadarski Zavod za javno zdravstvo stranim posjetiteljima, jer nekima su se od dolaska na sajam do povratka izmijenili uvjeti, dogovorno s Ilirijom omogućio neposredno uz sajam testiranje na Corona virus, zbog nekima neophodnih potvrda.

Svojevrstan "homage" hrvatskoj nautici

Bio je ovogodišnji Biograd Boat Show i svojevrstan "homage", odnosno iskaz zahvale i poštovanja spram hrvatske nautike kako od strane organizatora tako i predstavnika Ministarstva turizma i sporta odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kako je otvarajući sajam kazao Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta:

- Pažljivo i hrabro Vlada i državne institucije gradile su zajedno s vama iz realnog sektora imidž Hrvatske kao sigurne destinacije, i planirajući prvi u Europi u doba „lockdowna“ otvaranje turizmu, a nautički turizam bio je od početka naš adut i konkurentska prednost. Hvala vam jer vi ste to odradili. Nautički turizam kao naš najelitniji proizvod bit će naš adut i u idućoj turističkoj godini.

Biograd na Moru, kao kolijevka hrvatske nautike, i Ilirija kao tvrtka koja je pred 44 godine prva u zemlji planski izgradila marinu i nabavila 30 charter plovila, kao rodonačelnik ove djelatnosti, bili su prava adresa za takav susret, kojim će se sigurno doprinijeti temeljnoj misli koju je uime organizatora istaknuo direktor Ilirije Ražnjević:

- Vjerujem da će program Biograd Boat Showa ubrzati umrežavanje, razmjenu informacija i povezivanje poslovnih nositelja te time olakšati pripremu složene poslovne 2021. godine.

Ilirija d.d.

 

www.bbs.com.hr
www.biogradb2b.com
www.croatiacharterexpo.com

BIOGRAD BOAT SHOW - 21.10.2020.
22. Biograd Boat Show 2. Dan
Photo
Pristup do srednje-europskih klijenata
Sve više i više, sajam privlači posjetitelje i izlagače iz susjednih zemalja i šire, uključujući i mnoge inozemne vlasnike plovila u Hrvatskoj, ali i tisuće sudionika regata održavanih u Biogradu tijekom cijele godine. Sajam ugošćuje više od 300 registriranih izlagača i 300 plovila, preko 1.500 charter plovila predstavljenih na sajmu, te 100-tinjak polovnih plovila. Za vrijeme sajma odvija se mnogo popratnih predavanja i seminara s temama iz poslovnog svijeta, obrazovanja, društva, sporta i rekreacije.
"Boat Show" doživljaj

Svakog dana sajma zalazak sunca označava kraj izlaganja i početak večernjeg programa, nudeći vrhunske hranu i zabavu koja se nastavlja u centru grada, nadomak marine, do kasnih sati. Mi to nazivamo „Boat Show doživljaj“, a rezultirao je snažnom reputacijom susreta poslovnih ljudi, kao i brojnih posjetitelja koji  manifestaciju doživljavaju kao odmor.

Posebna ponuda hotelskog smještaja

Posebna ponuda hotelskog smještaja za vrijeme trajanja BBS-a u Ilirija hotelima, od 48,00 € po osobi sa polupansionom u dvokrevetnoj sobi.

Marina Kornati, Biograd na Moru

Prepoznavši iznimni potencijal Biograd na Moru kao nautičkog grada smještenog u neposrednoj blizini Kornatskog arhipelaga ILIRIJA d.d. davne 1974. godine izgradila je prvu nautičku luku u Hrvatskoj, današnju Hotelsku luku Kornati iz koje se sustavno započeo razvijati nautički turizam po cijelom našem Jadranu, i prvu vlastitu charter flotu od 40 Elanovih plovila te je s punim pravom ponijela naziv pionira nautičkog turizma dok je grad Biograd postao kolijevka nautičkog turizma.

 DETALJNIJE

 

Međunarodni ugled

Biograd Boat Show je najznačajniji srednjoeuropski nautički sajam uronjen mjestom održavanja i duhom doživljaja u smaragdu mora. Saživjelost s morem simbolizira atkaktinost marine povezane u jedinstvo prostora   pokretnim pontonskim mostom. Međunarodni značaj sajma proizlazi iz važnosti Hrvatske kao nautičke destinacije. Kompanija Ilirija, sa objektom marine Kornati, hotelima, ugostiteljskim, agencijskim i doživljajnim sadržajima u kojima godišnje uživa preko 600.000 međunarodnih gostiju   doprinose međunarodnom  ugođaju. Konačno , Biograd Boat Show kao zlatni član Svjetskog udruženja organizatora nautičkih sjamova  (IFBSO) u partnerstvu sredinama poput Genove, Amsterdama, Stocholma, Miamia, Londona,.. odnosno svega sa 36 najistaknutijih takvih sredina u svijetu daje svoj prilog tome.


Član IFBSO-a

Biograd Boat Show je dobio status zlatnog člana Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova, zahvaljujući usvajanju visokih standarda organizacije i sudjelovanja u daljnjem razvoju udruge dijeleći svoj jedinstveni poslovni model i inovativna rješenja, kao što su 360° Virtual Tour.